Enginar eski Yunan ve Roma döneminden beri bilinen, soyluların sofrasını süsleyen bileşikgiller familyasından bir bitki.
Anavatanı Antakya, bazı tarihçiler Kıbrıs diye belirtse de enginar bir Akdeniz bitkisidir. Ülkemizde 16. Yüzyıldan beri yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Adı Latince Cynara, İtalyanca Sinar, Yunanca Aginara.
Enginar sağlığa çok faydalı bir bitkidir. 100 gr çiğ enginarda 80 kalori, 3 gr protein, 79 gr karbonhidrat, 0,2 gr yağ, 1,5 gr lif, vardır. Mineraller bakımından da çok zengindir. Fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum içerir. A, B2, B6, C gibi önemli vitaminleri içerir.
Karaciğeri korur.
Damar sertliği ve kalp rahatsızlıklarını önler.
Sinirleri güçlendirir.
Sindirim sorunlarının çözülmesine yardım eder.
Mide ve bağırsakları temizle.
Safra salgısının üretilmesine yardım eder.
İçerdiği inülin sayesinde şekeri düzenler
Ailemiz üç kuşaktır Cunda Adasında atalarının mirası Zeytin ve Enginar yetiştiriciliğini sürdürmektedir. Büyük Dedem Hüseyin, Dedem Hasan ve Babam Hüseyin’in de kültür sürekliliğindeki ısrarı sayesinde ailemiz ve çevremizdeki her insan, her çocuk enginarı toprağında tanıdı, çapaladı, hasat etti ve tüketti.